„Bárcsak telefonozás helyett valami értelmeset is csinálna a gyerek!” – mondják ezt gyakran a kiábrándult szülők. Tény, hogy az okostelefonok korában kevés olyan játékot készítenek, ami beindítja a kicsik szürkeállományát és közben felpezsdíti a kreativitásukat is. Vajon a kirakós pont egy ilyen fejlesztő eszköz, vagy csak szimpla időpazarlás? A cikkben eléd tárjuk a tudomány által is alátámasztott előnyöket, és segítünk kiválasztani a családod számára a legszórakoztatóbb puzzle játékot.

Talán nem is olyan meglepő, hogy a legelső kirakó gyerekeknek készült tanítási céllal. Jhon Spilsbury egyszerűen fogott egy hatalmas fatérképet, és darabokra fűrészelte 1763-ban. Miért tenne ilyet bárki is? A brit úriember úgy gondolta, a tanítványai így könnyebben maguk elé tudják képzelni a Brit-szigeteket, és hamarabb meg is jegyzik az egyes területeket. Láss csodát, igaza lett!

Mielőtt bemutatom, hogy pontosan hogyan és milyen tulajdonságokat fejleszt a puzzle, beszéljünk egy kicsit az agyunk működéséről. Nyugalom, nem egy szemhéjleragasztó egyetemi szemináriumot fogok tartani!

Úthálózat a fejünkben?

Az idegrendszerünk bizonyos szempontból olyan, mint egy közúti térkép. Amikor felülünk a biciklire, akkor az idegrendszerünk egy széles, jól kitaposott útvonalon keresztül küld jeleket az agysejtjeinknek, ezért nem kell odafigyelnünk arra, hogy ne essünk el.

Amikor viszont mondjuk nem biciklire, hanem a példa kedvéért lóhátra ülünk, akkor minden egyes idegszálunkat meg fogjuk feszíteni, hogy a terebélyes állat hátán maradhassunk.

Ebben az esetben az üzenetek nem egy autópályán, hanem egy vékony, gazzal benőtt csapáson haladnak és folyamatosan elemeznünk kell, hogy mi lesz a következő mozdulatunk, ami rendkívül energiaigényes. (Nyilván a fenti példa lovasokra nem érvényes, viszont szerintem a legtöbben közülünk nem rendelkeznek túl sok tapasztalattal ebben a sportágban.)

Idézd fel az első vezetési óráidat!

Emlékezzünk vissza arra, amikor jogosítványt szereztünk. Először minden egyes elindulásnál és váltásnál kicsit gondolkodnunk kellett. Ekkor tapostuk ki az első vékony idegrendszeri ösvényt, ami még nem volt elég hosszú és széles ahhoz, hogy fejtörés nélkül eligazodjunk rajta.

Mára valószínűleg a figyelmünknek csak nagyon kis százalékát kell csatasorba állítanunk az autós közlekedéshez. Ez azt jelenti, hogy az agyi idegeink között kialakult egy megbízható pálya, ami könnyedén bekapcsolódik, ha éppen erre van szükségünk.

És most jöjjön a jó hír! Minél több utat taposunk ki az idegrendszerünkben, annál könnyebb lesz létrehozni a következőt. Ezért van az, hogy az ügyes emberek könnyebben tanulnak újfajta mozgásokat, az okos emberek pedig könnyebben jegyeznek meg új információkat. Ők valószínűleg nem így születtek, csupán annyi történt, hogy sok-sok éven keresztül egyre újabb és újabb dolgokat sajátítottak el. Ennek köszönhetően pedig széleskörű idegrendszeri kapcsolataik jöttek létre, ami megkönnyíti az életük minden területét.

A puzzle játékok meglepő hatásai

  • A legfontosabb előnyük, hogy szórakoztatóak és a gyerekek köztudottan játék közben tanulnak a leghatékonyabban.
  • A kirakós hasznosabb oldala, hogy megerősíti a kapcsolatot az agysejtjeink között és segít újakat létrehozni. Tehát felerősíti az idegrendszeri összeköttetéseinket, ami javítja az emlékezetünket, és a problémamegoldó képességünket. Ez azért jól hangzik egy gyermek esetében is, ugye?
  • A puzzle egyszerre aktiválja a jobb és a bal agyféltekét, ezért a gyerkőc elemző, logikus és kreatív gondolkodását is fejleszti. Bizonyítottan okosabbak lesznek tőle.
  • A kis részecskék összerakása fejleszti a finom-kézügyességet, ami az írás megtanulásához fontos. Máris előnyben lesznek a csemetéid az iskolapadban azokhoz képest, akik nem ismerik a puzzle áldásos hatásait.
  • Mivel egy-egy darabkának sokáig kell keresni a helyét, a játék közben észrevétlenül tanulnak türelmet a kicsik.
  • Miután kiraktuk a képet dopamin szabadul fel a szervezetünkben. Ez a hormon javítja a közérzetünket és a koncentrációs képességünket. Ki ne szeretne boldogabb és okosabb is lenni és azzá tenni a csemetéjét is?
  • Neurológusok (idegkutatók) szerint a puzzle 8 féle agyi funkciót kapcsol be egyszerre, viszont mellette még pihenteti is az elménket. Ez első olvasatra paradoxonnak tűnik, de igaz, mivel kirakós közben nem a mindennapi problémáinkkal vagyunk elfoglalva, ahogyan ugyanúgy, mint sport, jóga vagy meditáció közben sem. A gyerkőcök is hipp-hopp elfeledik gyermekéletük döccenőit, nyűgjeit és teljesen a játék örömére koncentrálnak.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő puzzle-t?

  • Apróságok esetében válaszd ki a kedvenc meséjüket, vagy rajzfilmhősüket, hogy minél inkább érdekelje őket és bele tudják élni magukat a játékba. A legfiatalabbaknak tökéletes választás Bing nyuszi, Sonic, vagy a Mancs őrjárat puzzle, mert ezeknek alacsony a darabszáma és könnyen meg lehet birkózni velük.
  • Kamaszoknál már bátran nézelődhetünk az 1000 darabos puzzle játékok között. A kép itt is egy olyan dolog legyen, ami közel áll az érdeklődésükhöz. A Harry Potter és a DragonBall két olyan örökzöld darab, amivel nem nyúlhatsz mellé.
  • Aki még 18 éves korára sem unta meg a kirakósokat, ő már biztosan az igazi kihívásokat és a zokogtató műremekeket keresi. Léteznek úgynevezett „lehetetlen” felnőtt puzzle-k, amiket a darabszámuk és az ábrázolt kép miatt csak a legtürelmesebb játékosok tudnak kirakni.

A kirakós egy szórakoztató feladvány, ami bizonyítottan javítja a kognitív képességeinket. Felemelő érzés látni, ahogyan az egész család egyszerre szórakozik és közben a szemünk előtt áll össze a kép. Nézzétek meg a teljes puzzle kínálatunkat és kezdjetek el játszani ti is!