Helyes időbeosztás iskolás gyerekeknek, avagy így tanítsd meg a gyermekedet tisztelni az időt. Ha rendszerességre és feladattudatosságra neveled a gyermeked, akkor az iskolában is könnyebben fogja venni az akadályokat.

De hogyan lehetsz a segítségére, miként sajátíthatja el a helyes időbeosztást? Nézzük!

1. Helyes időbeosztás tipp: Rend a lelke mindennek

Ha rend van a gyerekszobában, és nem mindig te varázsolod elő, akkor megágyazol annak, hogy ő is szeresse az átláthatóságot, és a tisztaságot.

Egy rendszerető iskolás gyermek nem fog hosszú perceket tölteni azzal, hogy keresse a szobában a könyveit, íróeszközeit, vagy a másnapi ruháit a nagy kavalkádban. Egyszerűen tudni fogja, hogy hol találja meg őket, mert megvan mindennek a helye. Legalábbis a fontosabb dolgoknak.

Képzeld el, hogy a gyermeked iskolatáskájába pillantva letisztultság fogad, és nem rohad benne egy hetes alma, amit te szoktál mindig megtalálni a soron következő nagymosás előtt. Ugye, milyen idilli kép?

Persze ez nem azt jelenti, hogy minden egyes percben patyolattiszta, és élére állított minden, de nagy többségében igen, és ez a lényeg.

Persze néha a kivétel erősíti a szabályt, és nyilván vannak olyan kis zsenik, akik a káoszban is feltalálják magukat, de alapvetően az a legjobb mindenkinek, ha megvan a rendnek legalább a látszata.

Tehát: a rend értékes időt szabadít fel mind a csemetéd, mind a te számodra.

helyes időbeosztás

2. Helyes időbeosztás tipp: Vezesd be a harmónia világába!

Nyilván te sem szeretnéd, ha a gyermeked csak a tanulással foglalkozna, és nem töltene időt a családjával, a barátaival, és a hobbijaival. Ne hagyd, hogy nagyon elbillenjen a mérleg súlya bármelyik irányba!

Mutasd meg neki, hogyan lavírozhat okosan az élet fenti területei között, hiszen csak így lehet boldog.

3. Helyes időbeosztás tipp: Használjon naptárat, noteszt!

Sok kis-, és nagydiák szereti felírni a délutáni feladatainak sorrendjét, amit szem előtt tarthat, követhet, és aztán kipipálhat. Ha előre feljegyez melléjük időintervallumokat, akkor megtanulja azt is, mire mennyi idő szükséges neki esetleg pluszban, és legközelebb okosabban tervez.

Tipp noteszre:

4. Helyes időbeosztás tipp: Tanítsd meg a fontossági sorrend szabályaira

Utálja a matekot, és azt hagyja a legvégére a tanulás során? Képzelheted, mennyi energiája és kedve lesz hozzá, valószínű összecsapja majd, és még inkább romlani fognak a jegyei ebből a tárgyból.

Mutasd meg neki a trükköt: legyen túl előbb a nehezebb feladatokon, és aztán élvezheti az életet. Így a jól ismert szorongáson is egyhamar túl lesz, és aztán brillírozhat mondjuk magyarból vagy rajzból a házik megírása során.

Ráadásul az a tapasztalat, hogy akik hagyják a sor végén kullogni a nehezebb feladatokat, húzzák az időt, mint a rétestésztát: mintha abban reménykednének, hogy az adott hipp-hopp könyv eltűnik, vagy történik valami váratlan dolog, ami miatt nem kell tovább tanulni aznap. Ez nem kellemes állapot, jó megelőzni a fontossági sorrend követésével!

A helyes időbeosztás alappillérei

Egy idő után kitapasztaljátok, hogy mennyi idő szükséges egy nap a házi feladat becsületes elvégzésére. Szuper, ha nem egy szuszban végzi el az összest, tartson kis szüneteket: egy bögre kakaó, vagy egy pohár limonádé biztosan jól esik neki a nagy koncentrálás közepette.

Ha már egyedül tanul, akkor ilyenkor ne menj be a szobájába, pláne nem kopogás nélkül, de a legjobb, ha megbeszélitek, hogy tiszteled az idejét, és ha szeretne valamit, menjen ki ő.

Alapvetően add meg neki a szabadságot abban, hogy mennyi időt tölt tanulással. Amennyiben viszont romlanak a jegyei, akkor nézz a körmére, és derítsétek ki, hol rontja el. Lehet, hogy nem az időbeosztásával van gond, hanem külön tanárra van szüksége.

Tanulás stopperrel? Néha ez is beválik, pláne, ha nem nézi folyton, hol tart időben. De ha ezt nem is, azt a trükköt alkalmazhatja, hogy csak az egyes tárgyak után tart kis 5-10 perces mikroszünetet (kivéve persze, ha témazáróra készül, ami sok-sok időnyi tanulást jelent). Ennek rengeteg a haszna, például fejben könnyebben át tud állni a következő tananyagra, mozoghat kicsit, és beszélhettek is pár mondatot.

Egy karóra, vagy falióra is segíthet neki abban, hogy ráérezzen az idő múlására, és komolyabban vegye a feladatait.

Mutass neki példát!

Hadd lássa, hogy neked is van naptárad, amibe felírod a teendőket, és ragaszkodsz az elvégzésükhöz. A jó példa ragadós, és egy kisdiáknak sokat segít, ha látja, hogy mi az, ami működik.

Amiről szó kell, hogy essen még: kütyük

Mindannyian tudjuk, hogy az elektronika vívmányai, a tévé, video-, és számítógépes játék, de manapság leginkább a mobil iszonyatosan időrabló eszközök. Sokkal könnyebb egy okostelefont nyomkodni, mint tanulni, és házit körmölni.

Éppen ezért, hogy ne legyen kísértés, a tanulás idejére mindenképp száműzd a laptopot, és a telefont a gyerek szobájából, kivéve, ha valóban szüksége van rájuk a felkészüléshez. Itt elő szoktak fordulni füllentések, de gond tényleg csak akkor van, ha a gyerek nem tanul, vagy nagyon rosszul áll a suliban, és ezért bizonyíthatóan a mobilja gyanúsítható.

Gyanakodj akkor is, ha reggel rém álmosan kel a gyerkőc, mert lehet az esti mobilozás az oka. Ez egy ördögi kör, ha nem alussza ki magát, enerváltan rosszul teljesít majd a suliban, és persze otthon se megy majd a tanulás. A kudarcélmény elveheti a kedvét a tanulástól, és ismét a mobilozásba menekül. Szabj határt a képernyő előtt töltött időnek, és az este legyen az alvásé!

Motiváld a helyes időbeosztásra a rövid távú érdekeivel!

Hogy mit jelent ez? Ha mindig elhúzza a házit, biztasd azzal, hogyha végez X időre, akkor megnéztek együtt egy filmet, leültök társasjátékozni, átmehet a barátjához, vagy találj ki valami olyasmit, aminek biztosan örül.

Az ilyen típusú, jutalom alapú motiváció lovat adhat alá, amivel szélsebesen száguld a házi feladat szárnyain. Természetesen ha valamit megígértél, teljesítsd, mert úgy korrekt.

Mindig estére marad a házi?

Ha ennek az az oka, hogy a lurkó tele van szakkörrel, akkor gondoljátok át, ki tud-e hagyni valamit azért, hogy eredményesebb legyen az otthoni felkészülése. Simán lehet, hogy van pár délutáni elfoglaltság, amit nem is szeret, vagy nem annyira tehetséges benne, és csak az idejét vesztegeti vele.

Ugye te is szeretnéd, ha a gyerkőc kipihentebb és boldogabb lenne? Akkor vizsgáld meg a szakkörei létjogosultságát az életében! A mai gyerkőcök egyébként is túlterheltek, ha lekerülhet a tied válláról egy-két zsák, az csak előnyös.

Amit még tehetsz a helyes időbeosztás megvalósulásának érdekében

Adj neki egyre nagyobb önállóságot a napjai során:

  • állítsa be ő az ébresztőóráját,
  • tanítsd meg, hogy készítse elő a ruháit és a könyveit másnapra, és így is időt takaríthat meg,
  • készítse el a szendvicsét, és az üdítőjét a suliba,
  • bízz rá apróbb házimunkákat és bevásárlásokat.

Mindezt ugye azért javasoljuk, mert az élet nem csak házi feladatokból áll, és a jó időbeosztás minden esetben győzedelmeskedik.

A helyes időbeosztásra való nevelés közben ne felejtsd el, hogy kiabálással, veszekedéssel, manipulálással, büntetéssel, szidással csak az ellenállását erősíted, és a kapcsolatotok szenved csorbát.

Helyes időbeosztás gyerekeknek? Működhet, csak vezesd be a csemetéd a rejtelmeibe! Ehhez kíván sok sikert a RajzfilmJátékok webáruháza!

Ezek is tetszeni fognak: