Rengeteg meghitt, családias pillanatot szalasztunk el a munkahelyi túlterheltség, az okostelefonok és a tévézés, számítógépezés miatt. Ezeknek sem kell végleg búcsút intenünk, mert minimális időráfordítással vissza tudjuk csempészni az életünkbe a szeretteinkkel töltött minőségi időt.

Milyen idilli kép: Lefekvéshez készülődik a család, már csak halványan pislákol egy-két kislámpa, odakint pedig csend szállt le az egész utcára. A gyerekek közben feszülten figyelnek, hiszen Anya most nyitotta ki a mesekönyvet.

Az ilyen és ehhez hasonló esték sajnos egyre jobban a feledés homályába merülnek. A 21. század rengeteg vívmánya mellett erőfeszítést kell tennünk azért, hogy a hagyományaink értékes kincseit megőrizzük.

Személy szerint én a YouTube-ot, a Netflix-et és az ezekhez hasonló videómegosztó portálokat is a televíziózáshoz sorolom, mert tulajdonképpen ugyanarról az élményről beszélünk, csak sokkal személyre szabottabban.

Semmiképp sem azt szeretném mondani ezzel a cikkel, hogy a könyv és a retro diafilm jó, a TV pedig rossz. A kortárs kultúrának is vannak megkerülhetetlen gyöngyszemei. Ilyenek például a Harry Potter és a Star Wars is.

Azt viszont biztosan érezzük, hogy az életünkben egyre kevesebbszer jelenik meg a meghittség. Egyes kutatások már bebizonyították, hogy a rohamos informatikai fejlődés bizony sajgó sebeket ejt kapcsolatainkon és a mi feladatunk ez ellen védekezni.

Milyen előnyei vannak a diafilmeknek?

  • Az olvasható diafilmen a gyermek fejlettségének, igényeinek megfelelően lehet előre lépkedni. Meg lehet közben állni, beszélgetni, kérdezni, feldolgozni a látottakat, hallottakat.
  • A diafilm mese a történeteket gazdagabban ábrázolja, mint egy könyv, ezért a kisgyerek jobban bele tudja képzelni magát a történet közepébe.
  • Nyelvtanulásban is nagy segítség. Számos mese elérhető idegen nyelvű felirattal is, ami megkönnyíti a kisiskolások angol és német olvasási készségét, hiszen a hazai mesék cselekményét már valószínűleg ismerik.
  • A diafilmezésre a legtöbben családi, vagy legalábbis közösségi eseményként emlékezünk. Sokaknak ismerős a hangulat, amikor elsötétítjük a szobát, kattan a film és elkezdjük tekerni, miközben valaki belevág a mesélésbe. Egy szó, mint száz, ez egy hasznos és élvezetes családi program.
  • Végül, de nem utolsó sorban, a belső biológiai óránk felismeri, hogy meddig ideális ébren lenni, és mikor érkezik el az alvás ideje. Ezt hívják cirkadián ritmusnak, amit a tévé villogása teljesen felborít, és emiatt sok iskolás (és felnőtt is) sajnos nagyon rossz alvó. A pocsék alvást pedig a legtöbben egy fáradt reggellel szokták folytatni. Ezután pedig úgy kell majd átverekedniük magukat a kicsiknek a nap többi részén.

Azaz egy szó, mint száz, a diafilm gyerekeknek egy bombabiztos alternatíva az esti TV nézés helyett.

Ha most már csak azon töprengsz, hogy hol és milyen diafilmeket szerezz be, akkor hadd segítsek neked, mert érdemes több kategóriában is gondolkozni.

  • Szerencsére a kötelező olvasmányokból is vannak diafilmes feldolgozások, mint például A kőszívű ember fiai és az Egri csillagok, amik sok időt spórolhatnak meg az alsó és felső tagozatos diákoknak egyaránt.

A diafilmek egy keskeny hidat képeznek a könyvek részletessége, a meseolvasás családias légköre és a tévézés könnyű emészthetősége között. A segítségükkel több minőségi időt tölthetsz a családoddal, és meg tudod mutatni a hangos felolvasás varázsát a gyerekeidnek. Nézd meg a teljes diafilm kínálatunkat!