A gyerekek előszeretettel fogyasztják a különféle cukros üdítőket, gyümölcsleveket. Ezek az édesített italok intenzív ízük miatt itatják magukat, de a szomjat hosszú távon mégsem oltják. Magas cukortartalmuk miatt tele vannak felesleges kalóriával, amik nem tartalmaznak semmiféle hasznos tápanyagot a szervezet számára, ugyanakkor egészségkárosító hatásuk van.

Egyértelmű, hogy minden szülőnek a legfontosabb a gyermeke egészsége és öröme. Nagyon fontos, hogy már egészen pici kortól figyelj oda arra, hogy mivel oltod a gyermeked szomját. Ha lehet, akkor minimalizáld nála az édesített italok fogyasztását. Törekedj arra, hogy a megfelelő folyadékutánpótlás egészséges italokat jelentsen a számára. Mint mindenben, ebben is járj előtte követendő példával. Akár el is beszélgethetsz vele a korának megfelelően arról, hogy a túlzott cukorfogyasztás mit okoz a testében.

A cukros üdítők hatása a szervezetre

1. A cukros italoknak nincs tápértéke

Nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű rostot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot. Ez azért baj, mert a cukor csak zsírként tud raktározódni a testben, ami elhízáshoz vezet.

2. Az édesség roncsolja a fogakat, szuvasodást okoz

A fogakon megtelepedett lepedékben lévő baktériumok emészteni kezdik a szájüregben az ételből, italból visszamaradt cukrokat. Ezek melléktermékeként savak jönnek létre, melyek kikezdik a fogzománcot és ott apró lyukak keletkeznek.

3. A túl édes italok erősen savas kémhatásúak

Ezt a szervezet a csontokból kivont ásványi anyagok segítségével ellensúlyozza, így azok gyengülnek. Gondolj csak bele, hogy ez milyen káros lehet egy fejlődésben lévő gyerek csontozatára nézve.

4. A cukros üdítők nemhogy energiát nem adnak a gyereknek, hanem inkább elszívják azt

Az édes innivalók először élénkítően hatnak a szervezetükre, mert hirtelen emelik a vércukorszintet. Ez az állapot nem tart sokáig, mert kis idő elteltével hirtelen leesik a cukorszintjük. Ennek következtében az addig izgága gyerekek fáradtnak érzik magukat és tompább lesz a gondolkodásuk. Hihetetlen, de igaz: a két állapot között mindössze harminc perc telik el.

Azt gondolom, hogy felelősségteljes szülőként te is átlátod, hogy a szemed fényének semmi szüksége sincs a boltokban kapható cukorral teli ivólére, kólára, gyümölcslére.

Nézzünk pár egészséges alternatívát a cukros italok helyett, amivel csillapíthatod a csemetéd szomját!

Törekedj arra, hogy a gyermekednek már kicsi korától természetes legyen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel napközben. Járj előtte követendő példával, igyál te is minél több egészséges italt. Legyenek kéznél a gyerkőcöd által kedvelt cuki bögrék, poharak, melyekből naponta többször is megkínálhatod.

A megfelelő vízfogyasztás az egészség egyik alapköve

Nagyon fontos sokat inni belőle, már egészen pici kortól kezdve, de sajnos nem minden gyerek rajong érte. Érdekesebbé teheted számára a dolgot, ha felhívod a figyelmét arra, hogy mennyire fontos ezen folyadék fogyasztása. Kérd meg, hogy legyen ő a „vízfelelős”, és figyelmeztessen, amikor itt az idő inni. Szerezz be külön poharat mindkettőtöknek erre a célra: egy nagy méretű bögrét neked, és egy kicsit neki.

Előfordulhat, hogy néha édesebb italra vágyik a gyermeked

Ne tiltsd meg neki a cukrosabb üdítőket, csak figyelj oda arra, hogy amit iszik, az valóban egészséges.

Vegyél 100%-os gyümölcslevet, és hígítsd vízzel úgy, hogy még finom legyen.

Remek szomjoltó lehet egy pohár „vitaminos víz”

Ehhez tegyél pár szem idénygyümölcsöt egy vizes kancsóba, aztán kerülhet még bele fahéj, menta, citromfű ízesítésnek. Az egészet törd össze kissé, majd engedd fel szénsavmentes ásványvízzel. Egy éjszakára hagyd állni, aztán reggel leszűrve a kedvenc poharában kínáld a csemetédnek. A kicsik szeretnek segíteni a konyhai munkafolyamatokban, így akár közösen is elkészíthetitek.

Egy bögre gyümölcsös tea egészséges, és a legkisebbek is szívesen fogyasztják

Figyelj arra, hogy cukor helyett mézzel ízesítsd, és facsarj bele citromot. A közös teázós, beszélgetős családi este igazi feltöltő élmény lehet mindenki számra. Még élvezetesebbé teheted ezt a programot, ha olyan teás bögréből kortyolgatjátok a forró italt, melyen egy, az egész család által kedvelt játékfigura van. Nektek melyik rajzfilmhős a kedvencetek?

Az ízletes, egészséges üdítők fogyasztása sokkal jobban esik mindenkinek, ha van hozzá kedvenc pohara, bögréje. A RajzfilmJátékok oldalon egyedi, kreatív, a gyerekek és felnőttek által is kedvelt rajzfilmfigurákkal ellátott bögréket, poharakat tudsz beszerezni, amelyek igazi élménnyé teszik az egészséges üdítők fogyasztását.

Kínálatunkban találhatóak cuki bögrék lányoknak az igazi csajos, babázós teadélutánokhoz, valamint izgalmas bögrék fiúknak, hogy legyen miből szomjat oltani legózás közben.

Mindenkinek a legfontosabb kincse az egészsége, ez duplán igaz ha a gyermekeinkről van szó. Azt gondoljuk, hogy a legkisebbekkel is meg lehet szerettetni az egészséges italokat példamutatással, kreativitással, no és persze egy kis játékossággal. Bízunk benne, hogy sok elégedett, egészséges mosoly lesz a gyerekek arcán a nem cukros üdítők fogyasztása közben is.