Vasárnap reggel van. Az ébresztőóra már pihen, hiszen eleget tett a kötelességének, és időben felébresztett, hogy elkészíthesd a reggelit a csemetédnek. Éppen a kakaót kavargatod, amikor álmosan, kócosan megjelenik a konyha ajtajában a gyermeked, kezében egy 1000 darabos puzzle-lal, és könyörögve néz rád: „Ugye játszunk ma?” Nos, nincs erőd nemet mondani, de biztos ami biztos alapon gyorsan átgondolod, milyen pozitív és negatív hatással lesz a csemetédre a puzzle-lal való játék.

Puzzle gyerekeknek – Előnyök

1. Először is, puzzle-zés közben szinte repül az idő

Készülj fel rá, hogyha nekiültök egy különleges puzzle kirakásának a gyermekeddel, akkor nem ólomlábakon, ellenben szárnyakon suhan majd az idő. Egyszer csak majd azt veszitek észre, hogy kopog a szemetek az éhségtől. Erre az esetre szuper, ha van túlélő élelem a hűtőben, vagy ismeritek egy pizzázó telefonszámát. Persze az is remek program kirakózás után, ha elmentek a családdal közösen valahová enni.

Sőt, egy kis séta kifejezetten ajánlott utána, hiszen a puzzle-lal való időtöltés igencsak egy helyben ülős, passzív tevékenység, és jól esik majd utána megmozgatni a tagjaitokat!

Persze ha nagyon elúsztok időben, az kellemetlen lehet. Legalább annyira figyelj, hogy a lefekvés ideje hasonló időben legyen, mint más napokon, így nem csúsztok el a másnapi teendőkkel.

2. A gyerkőc önállóan is tud játszani egy doboznyi mesés kirakó társaságában

Remekül elvan magának, legfeljebb néha-néha sandít ki a szobájából, hogy beszámoljon róla hol tart a kirakásban, vagy hogy érdeklődjön arról, mikor mehet ebédelni. Magyarul neked is remek idő ez egy kis egyedüllétre főzés közben, vagy nyerhetsz pár szabad órát, amit azzal töltesz, amivel csak szeretnél.

Ha mégis úgy találod, hogy nagyon elmagányosodik, ha így folytatja, akkor vesd fel neki az ötletet, hogy hívja meg a kis barátait, hogy közösen dolgozzanak a kirakón. Készíts be nekik finom inni-, és rágcsálnivalókat, hogy még élvezetesebb lehessen a játék.

3. Móka és kacagás, avagy a család puzzle-ozik

Nézd az előnyét: ha beszereztek egy doboznyi egyedi puzzle-t, az unalom biztosan nem ver tanyát a házatok táján.

Ha a gyermeked megszereti ezt a játéktípust, biztosan nem fog a nyakadban lógni, hogy halálra unja magát. Sőt, szuper családi időtöltés kerekedhet belőle. Tegyetek be egy vidám zenemixet, és üljétek körül a puzzle darabjait. Vajon mi fog ebből kisülni? Bárhogy is legyen, ne vegyétek véresen komolyan, szabad közben viccelődni, és húzni egymás idegeit. Persze csak finoman!

Tipp: az egyébként izgő-mozgó csemetét most simán le tudod fotózni, amint elmélyül játék közben, és így még a családi fotótáratok is bővül!

Puzzle gyerekeknek – Hátrányok

  1. Segítség, a gyermekem folyton csak a puzzle-n lóg

Ha a kicsi nagyon szereti a puzzle-t, és egyfolytában csak vele játszana, igyekezz színesíteni a programot más játékokkal, és szabadtéri tevékenységekkel is. A cél, hogy ne legyenek annyira egyhangúak a játékkal töltött órák. Ha nagyon ragaszkodik a puzzle-höz, még mindig kimehettek játszani a teraszra, és legalább szív friss levegőt.

A puzzle-höz való függést simán le tudod szerelni, ha egy kis cselhez folyamodsz. A legtöbb gyerek azért ragaszkodik egy játéktípushoz, mert a kedvenc mesefigurája szerepel rajta. Derítsd ki a nevét, és rendelj más típusú játékszereket mellé. Így könnyen színesítheted a repertoárt.

Például ha az 1000 darabos, letehetetlen Jégvarázs puzzle a mániája, akkor keress rá a Jégvarázsos cuccokra. Társasjátékok, kártyajátékok, foglalkoztató füzetek, és plüssök várják, hogy birtokba vegyék a játékszobát, és feldobják a játékidőt.

2. Ajjaj, a kirakó heves érzelmeket vált ki a csemetéből?

Bizony előfordulhat, hogy a kicsi icipicit, vagy nagyon agresszív lesz akkor, amikor nem tudja kirakni a puzzle játékot. Vagy akár elsírja magát. Bármennyire is fáj a szíved érte ilyenkor, vegyél magadon egy kis erőt, hiszen ez egy remek alkalom arra, hogy taníts neki valami nagyon fontosat az életről.

Elmagyarázhatod neki, hogy bizony előfordulnak kudarcok az életben, de lehet ez bármilyen dühítő, vagy elkeserítő, megpróbálhatja magát túltenni rajta.(Látod már, hogy miért olyan remek ajándék a puzzle?)

Mutasd meg neki, hogy érdemes küzdeni azért, hogy kirakja a képet. Ígérd meg neki, hogy segítesz egy kicsit, és aztán már ő is be tudja fejezni. Majd pedig ha készen lesz, akkor felragasztjátok, és bekeretezitek, hogy a gyerekszoba falának méltó dísze legyen.

A puzzle kirakása – főleg az 1000 darabosaké –igen nagy feladat, így megismerheti a kemény munka utáni elégedettséget is.

Mindegyik kirakó úgy lett kitalálva, hogy ki lehessen rakni, de ha szorul a hurok, a következő alkalomra megszámozhatjátok a darabokat, hogy könnyebb dolgotok legyen.

Oh, és majd elfelejtettük: előfordul, hogy a hiszti egy hiányzó darabnak szól. A mű már majdnem kész, de hiányzik a legutolsó darab. Ne essetek kétségbe! Nézzetek be a szőnyeg, az ágy alá is, keressétek elrejtett zugokban, mert biztosan meg kell lennie valahol!

3. Félek, hogy tartásproblémája lesz a gyermekemnek, annyit görnyed a puzzle játék fölött…

Ha tartósan görbe háttal mélyed bele a kirakózásba a gyerkőc, az nem tesz jót a gerinc egészségének. Bátorítsd arra, hogy iktasson be közben rövid szüneteket! Hívd ki egy limonádéra a konyhába, vagy az udvarra egy jó kis labdajátékra/ játékos tornára!

Az is szuper megoldás, ha nem a szőnyegen ülve, vagy fekve játszik, hanem az íróasztala előtt ülve. Így ráadásul sokkal tovább sértetlen maradhat a puzzle képe. Ha pedig nem sikerült végeznie vele, folytathatja majd másnap, és biztosan nem lép bele véletlenül akkor, amikor este a sötétben kibotorkál a WC-re.

Eligazítunk a kirakók útvesztőjében

Összegyűjtöttük a családnak a legjobb puzzle játékokat!

Az egészen kicsiket még ne rémisztgesd a nagy darabszámú puzzle-okkal, nekik a mini puzzle-k valók.

20- 30 darabos modellek

Sonic mini ,Bing nyuszi Szórakozzunk, Barney és barátai, Hello Kitty, Toy Story, Mancs őrjárat.

Emeljük a tétet!

Ha látod, hogy szereti a kirakókat, és boldogul is velük, jöhetnek a 100 darabosak: Sam a tűzoltó, Jégvarázs II.

Különleges puzzle felnőtteknek

Az 1000 darabosakat tényleg csak nagyobbaknak, és a legkitartóbbaknak ajánljuk (no és persze gyermeklelkű felnőtteknek): klasszikus MARVEL, Harry Potter, DragonBall Z, Trollok, Jégvarázs.

Különlegességekre vágysz?

Oroszlánkirály formaillesztős karton puzzle szőnyeg
Minion 20 db-os kiszínezhető puzzle zsírkrétákkal

A puzzle-lal való játékban rengeteg lehetőség rejlik: remek időtöltés, kiváló szórakozás, és többen is lehet játszani. Emellett megtanítja a gyermekedet a kitartásra, és növeli a kreativitását is.

A puzzle remek ajándék!

Puzzle játékot szeretnél rendelni online? Vár a RajzfilmJátékok puzzle szekciója!

Ha pedig szeretnél személyesen válogatni, sok szeretettel várunk üzletünkben!