Gyerekkoromban nagy rajongója voltam a meséknek. Ezért külön ünnepet jelentett a számomra, ha előkerült a diavetítő. Imádtam a vetítővásznon, vagy akár a fehér falon megelevenedett mesehősök képeit csodálni, és hallgatni anyukám megnyugtató hangját, ahogyan a legkedvesebb történeteimet olvassa. Izgatottan ültem le a kedvenc takarómra és bámultam a vetítés kezdete előtt, ahogyan a porszemek táncot járnak a diavetítő fényében, a mai napig fel tudom idézni a melegedő filmtekercsek jellegzetes illatát. Szeretettel gondolok vissza ezekre a közös, meghitt családi percekre.

Elgondolkodtató számomra, hogy vajon a mai kor gyermekének, aki a digitalizáció kellős közepébe született, ugyanolyan élményt ad-e a diavetítés, mint nekem annak idején. Vajon a gyerekszoba falán megelevenedett mesehősök, hozzá anyu vagy apu meséje, olyan meghitt és szórakoztató program tud-e lenni a számukra, mint nekem gyerekkoromban?

A diafilm újra hódít

Azt gondolnánk, hogy a mai digitális világunkban már csak a régmúlt emlékeit őrzik a vetítőgépek. Pedig ismét reneszánszát éli a diafilm, egyre több otthonba, iskolába, könyvtárba kerül vissza ennek a remek időtöltésnek az eszköze. A sokszor erőszakos számítógépes játékok és tv-filmek világában csendesen kezdi el újra hódító útját: egyre több szülő, pedagógus fordul a hagyományos értékekhez, így a diafilmekhez is. Én azt vallom, fel lehet nőni nélkülük, de nem érdemes kihagyni.

Diafilm újra hódít

Mit ad a gyermeknek a diafilmvetítés?

Nyugalmat teremt a felgyorsult világunkban

A mai kor gyermekének a rohanó, digitális világ jutott, állandó és azonnali információ feldolgozásra kényszerítve ezáltal az elméjüket. Ebből néha jó kiszállni a kicsiknek és felnőtteknek egyaránt, és lassúbb, nyugodtabb vizekre evezni. Egy összebújós családi filmvetítés erre nagyszerű megoldás kínál.

A mesélés saját tempóban történik

Vetítésnél a gyerkőcök elidőzhetnek egy-egy kockánál, részletesebben is megvizsgálhatják az egyes jeleneteket, szereplőket a vásznon. Felmerülő kérdéseikre azonnal választ kaphatnak a szülőtől.

A diavetítő bepillantást nyújt egy misztikus világba

Mivel igen nehéz a lurkókat a TV és számítógép elől elcsábítani, olyan dolgot kell találni, ami egy teljesen más világba kalauzolja el őket. Nos, erre a problémára kínál remek lehetőséget a diafilmvetítés.

Az elsötétített szoba, és a vetítő fénye a falon, már eleve egy sejtelmes, mesébe illő hangulatot teremt a kicsik számára. Azt érezhetik, hogy valami csoda részesei lehetnek. Szívesen kuporodnak le a vetítővászon elé, és szüleik meghitt közelségében ellátogathatnak egy varázslatos birodalomba, ahol a kedvenc rajzfilmfiguráik elevenednek meg a szoba falán.

Nagyobb gyerekek örömmel segítenek az előkészületekben, a film befűzésében, és akár a filmkockák váltásában is. Biztos vagyok benne, hogy teljesen más élményt nyújt nekik, mint a megszokott animációs filmek, és rendszeres családi programmá válhat.

Klasszikusok, amik sosem mennek ki a divatból:

A régi idők kedvenc diafilmjei újra hódítanak. A teljesség igénye nélkül, nézzük meg gyerekkorunk nagy kedvenceit, amik levetítve a csemetéknél is biztosan sikert aratnak:

  • Vadászom utamból kotródj! Azt hiszem mindenkinek ismerő ez a mondat, ami a legendás rajzfilm főhősének, az árván maradt kis Vuknak a szájából hangzott el. Minden gyermeknek látnia kell legalább egyszer ezt a mesét.
  • Jancsi és Juliska története, a csodálatos mézeskalács-házikó, no meg a gonosz vasorrú bába a mai napig odavonzhatja a kicsiket a vetítővászon elé.
  • Frakk bizony a macskák réme, legalábbis Lukrécia és Szerénke életét néha igencsak megkeseríti a házőrző. Garantáltan élvezni fogják a lurkók a humoros kutya-macska harcot.
  • Süsü kedves története kicsik és nagyok szívébe egyaránt belopta magát. A mai kor gyermekének is a kedvence lehet a tüzet ugyan nem okádó, de annál szelídebb, csupa szív, egyfejű sárkány humoros története.
  • Sokan emlékszünk még Misi mókusra, aki világgá akar menni, nehogy levágják a farkát, aztán gondol egyet és elindul megkeresni az örökké termő fát. Sok kalandot átél mire hazaér, akad bőven mesélni valója a társainak. Ha diafilmvetítésben gondolkozunk, ne hagyjuk ki a sorból ezt a mesét sem.

Új kedvencek régi formában

Napjaink egyik legfelkapottabb gyerekmeséje a Bogyó és Babóca. A kicsik körében nagy népszerűségnek örvend a katicalány és a csigafiú fiú bájos kis története. Diafilmként levetítve is nagy örömet okozhatunk vele.

Egy kufli sok mindenre hasonlít, de mégse hasonlít igazán semmire. Nem kifli és nem is kukac, ellenben színes mint a cukorka. Mégse ehető, és azt szereti a legjobban, ha nem történik vele semmi, naphosszat csak lustálkodik. A kicsik a vetítővásznon is imádni fogják ezt a történetet.

Nézd meg webáruházunk további diafilmes kínálatát, és válogass kedvedre az örök kedvencek közül. Aztán pedig induljatok el gyermekeddel egy felfedezőútra a vetítés birodalmában!

Kellemes filmezést kíván a RajzfilmJátékok csapata!