Avagy mi van a cukorkán, és a tárgyi meglepetés hegyeken túl?

A gyereknapot mindig lázas várakozás előzi meg a gyerekek részéről. Vajon mi mindent fognak kapni a szüleiktől? Nos, ebből a jeles alkalomból remek lehetőség nyílik a számodra arra, hogy megmutasd, nem csak a cukor-, és csokihegyekben, hanem az élményekben is sok öröm rejlik. Sőt…

Élmény-ötlettár szülőknek gyereknapra, avagy szuper gyereknapi programok

1. Közös játéknap a kertben – Üdítő gyereknapi program

Május utolsó vasárnapján általában már verőfényes napsütés hívogatja a lurkókat egy csodaszép és tartalmas nap eltöltésére. Ha van kertetek, – legyen az bármilyen kicsike – máris lehetőség adódik egy kényelmes otthoni, ámde mégiscsak szabadtéri programra.

No de mi mindent lehet odakinn csinálni?

Terasznyi boldogság

Ha nem akartok kimozdulni a teraszról, máris elővehetitek a kedvenc kártyapaklitokat, a legizgalmasabb társasjátékot, amit csak otthon találtok, vagy a puzzle-t. Nyilván ezek a játékok a szoba óvó falain belül is működnek, de csak jobb kinn a teraszon a szabad levegőn, olykor felpillantva gyönyörködni a az üde zöld pázsitban, a nyíló virágokban és a meseszép fákban.

A legkisebbeket egy érdekes színezőfüzet is boldoggá teszi, vagy ha játszhatnak a babáikkal, puha plüsseikkel és a kisebb-nagyobb mesefiguráikkal.

Mozduljatok!

A fogócska, a bújócska, a péromozás, a hulahoppozás, vagy az ugróiskola biztosan előtted is ismert és kedves gyermekkori játékok. Mozgasd meg a családtagokat, és vedd elő a játékos énedet!

Persze ha jobban tetszik, lehet ugrókötelezni is, és versenyezni, hogy ki tud több trükköt.

Szerettek labdázni?

Elő a gumilabdával, de ha már profik vagytok, dobhattok kosárlabdapalánkra is, vagy játszhattok egy laza focimeccset.

A kicsik annak is örülnek, ha elrejtesz előlük valamit a kertben, és ők megkereshetik.

Megéheztetek?

Nem csoda, a friss levegő áldásos hatása ez. Vegyétek elő a hűtőből a már előkészített elemózsiát, vagy akár süssétek-főzzétek meg magatoknak bográcsban, grillen! Így játékosan még a gyerekek is megtanulhatják néhány étel elkészítését.

Tipp: mivel gyermeknap van, díszíthetitek a székeket, fákat, és bokrokat színpompás lufikkal, amelyek megalapozzák a vidám hangulatot.

2. Strandra fel! – pancsolós gyermeknapi ajándék

Ha az idő megengedi, akkor irány a helyi strand, ahol kedvetekre csobbanhattok. Úszástudástól függően pakoljatok az úti cucchoz úszógumit, és persze a strandlabda is kapjon benne helyet. Érdemes otthonról is csomagolni néhány szendvicset és üdítőt, amiket jópofa poharakból és tányérokból fogyaszthattok el.

Ó, és ami nem hiányozhat egy strandos napból, az a rajzfilmfigurás törölköző, és a strandpapucs.

Érzékeny bőre van a gyereknap sztárjának? Akkor a napvédelem kiemelten fontos. A naptej mellett viseljen baseball sapkát (Simpson család, TeleTubbies, Hős6os, Anna copfos Jégvarázs baseball sapka) és így még hunyorognia sem kell majd!

Elpilledt a legkisebb?

Húzódj be vele árnyékra, tegyél a feje alá egy pihe-puha párnát, és szükség esetén takard be egy puha takaróval.

Tipp: a kisgyermekek gyakran érzik magukat feszültnek egy idegen helyen, ahol még nem, vagy csak ritkán jártak. Ezen segíthetsz, ha viheti magával a kedvenc kis plüssét, amit a parton magához ölelhet.

B” terv: wellness centrum fedett élménymedencével.

3. Házimozi otthon – Pihenősen izgalmas gyermeknapi program

Gyereknapon esik az eső? Na bumm! Ez nem azt jelenti, hogy elmosta az ünneplést! Ha amúgy nem ülnétek be egy mozifilmre, a szoba, és a fotel jótékony ölelésében is megnézhettek 1-2 jó kis rajzfilmet, vagy vetíthettek diafilmet.

Kérdezd meg a gyermekeket, milyen mozimenüt szeretnének aznapra. Súgunk kicsit: a pizza, a sült krumpli, és a pop-corn biztosan szerepelni fognak a kívánságlistán.

B” terv: mozilátogatás.

4. Gyermeknapi zsúr – Zsivallyal teli gyereknapi ajándék

Hozzávalók: mesés tányérok, bögrék, poharak, lufik, no és persze a főző-, és sütőtudományod legjobb remekei. Szuper ötlet egy gyereknapi torta, de a lényeg mégiscsak az együttléten, és a játékokon van.

Csinálj egy kis közvélemény-kutatást a zsúr előtt, és kérdezd meg a gyermekeid, mik a menő zenék mostanában. Készíts meglepetés mixet ezekből, és indulhat a tánc!

Tipp: ha túl nagy kihívásnak találod egy ekkora gyermeksereg etetését-itatását, megegyezhettek a szülőkkel, hogy ki mit visz. Persze az is szuper, ha ők is maradnak majd, és közösen találtok ki játékokat a lurkóknak!

Ha elfáradnak a kicsik, vetíthetsz nekik diafilmet, vagy betehetsz egy mesét a YouTube-ról. Egyébként is jó ötlet a nap végén egy kis levezetés: így a szülők már nyugodt, elégedett gyermeket vihetnek haza, és nem kell könyörögniük, hogy menjenek már végre velük.

5. Városnézés – felfedezős gyereknapi program

Itt a jó idő, kitűnő lehetőség ez egy közös sétára. Ha a saját lakóhelyeteket már felfedeztétek, akkor a szomszédos városokba is elkirándulhattok. Részesítsétek előnyben a parkokat, a játszótereket, és a gyermekbarát éttermeket.

Ezekben a mesés hátizsákokban még jobban esik majd a séta!

Tipp: ha van a közelben, jó kitérő lehet egy mese-, csokoládé-, vagy marcipánmúzeum.

Az útvonaltervezés során ne felejts el kalkulálni a gyermeked képességeivel: ha amúgy nem szeret nagyon gyalogolni, vagy még túl kicsi hozzá, akkor a táv legyen rövid.

Illetve a másik megoldás, hogy menjetek rollerrel, görkorival, vagy biciklivel, így téve játékossá és gyorsabbá az utat.

6. Kirándulás – ütős gyereknapi ajándék

Kirándulni otthonról mindig nagy öröm. Legyen az a közeli park, kirándulóösvény, egy kisebb domb, vagy hegy, vegyétek bátran a nyakatokba a nagyvilágot!

Autóval mentek? Tegyél be az útra foglakoztató füzetet, így könnyebben telnek majd az utazás percei.

Természetközelben lenni hatalmas élmény, az egész család fel fog töltődni általa. Túra közben biztosan megszomjaztok majd, jól jön egy üdítővel teli mesefigurás kulacs.

7. Kalandpark – sikongatós gyermeknapi program

Ennél nagyobb élmény azt hiszem nem is létezik gyereknapi ajándékként.

Minden kalandparknak létezik egy gyerekpályája, amit ők is biztonsággal teljesíthetnek. Arról nem is beszélve, milyen ütős fotókat lehet ilyenkor készíteni. Igazi bátorságpróba ez, mely növeli az önbizalmat. Ha pedig megéheztek, a park területén belül tudtok enni valami finomat.

Ha nagymamával, nagypapával együtt mentek, ti is ki tudjátok próbálni a felnőttpályát, miközben ők a kicsikre vigyáznak. Hát nem nagyszerű?

Ha a kalandpark túl nagy falat a lurkónak, mert például túl félénk, és nem igazán szeretné feszegetni még a határait, a vidámpark, vagy az állatkert attól még boldoggá teheti.

B” terv: vidámpark.

C” terv: állatkert.

8. Játszótér – örömteli gyermeknapi ajándék

A játszótér már önmagában is egy élménytér. Gyermeknap lévén biztosan többen kinn lesznek, így a lurkód találkozhat régi és új pajtásaival, és sokkal izgalmasabb lesz számára a nap.

Nézz utána, hogy építettek-e új játszóteret a városotokban, vagy hogy bővült-e új játékkal a repertoár. Ha igen, menjetek el kipróbálni!

Tipp: legyen „B” terved: ha az egyik játszótér már nagyon tele van, tudd, hol van másik, vagy mi legyen az új gyermeknapi program. Induláskor érdemes a meglepetés szót emlegetni, hogy ne érje csalódás a kicsit, arra az esetre, ha az egyik ötleted nem válna be.

Ha mondjuk esőnapra esik az idei gyermeknap, egy játszóház kitűnő vészterv lehet.

A „B” terv tehát: játszóház.

9. Tanfolyam és bérlet a fejlődés jegyében

Egy nagyobbacska gyermeknek már jó szívvel ajándékozhatsz gyermeknapra olyasmit, mint egy edző-, tánc-, vagy nyelviskola bérlet. De ki tudja, lehet a tiéd sütni szeretne megtanulni, kötni, vagy épp egy tandemugrás a szíve vágya. Derítsd ki mi a fontos neki, és keresd meg a legközelebbi lehetőségeket!

B” terv: mozijegy, színházjegy, belépő a tinidiszkóba.

Reméljük, hogy tetszett a gyermeknapi program összeállításunk. Kívánjuk, hogy az idei gyereknap élményekkel teli legyen gyermeknek és felnőttnek egyaránt! A RajzfilmJátékok Csapata

Ezek is tetszeni fognak: