Tegyél az iskolai kiközösítés ellen

Csúfolják, kiközösítik a gyermeked? Beavatunk, hogy mit tehetsz szülőként ennek a nyomasztó helyzetnek a megoldására, mielőtt elharapódzik. Mivel a gyermeklélek rendkívül érzékeny, nem szabad a szőnyeg alá söpörni az iskolai kiközösítés témáját.

Amikor csak sejted, hogy iskolai kiközösítés áll a háttérben

Ha az egyébként szószátyár, izgága gyermeked látványosan csendesebbé válik otthon, és már nem olyan szívesen mesél az iskolában történtekről, gyanakodj.

Akkor is, ha az introvertált csemetéd lesz még magába gubózóbb.

A kiközösítés jelei:

  • Sokat ír a naplójába (nyilván nem olvasol bele, csak ha nagyon S.O.S. van, de ha azt látod, hogy órákig gubbaszt a titkos füzete felett, akkor biztosan nyomasztja valami).
  • Csak ül az ablak előtt, és révedezve néz ki az ablakon, a fejét csak többszöri szólításodra kapja csak fel.
  • Nem akar a családdal vacsorázni, kerüli a beszélgetéseket, főként, ha az iskoláról van szó.
  • Rajtakapod, hogy sírdogált, de amikor rákérdezel, elmosolyodik, és azt feleli, hogy: „minden oké anya”.
  • Nem lóg együtt az osztálytársaival, utálja a sulibulikat, pedig amúgy társasági alkat.
  • Nem hozza el neki senki a házi feladatot, amikor beteg (bár mostanában online is át lehet küldeni a tanulnivalót).
  • Egyszerűen csak nem akar iskolába menni, és ezt komolyan is gondolja, nem téged húz vele.
  • Gyakrabban színlel betegséget, csak hogy ne kelljen a sulipadba ülnie. Nyilván némi füllentés belefér (tedd a szívedre a kezed, ha te sosem próbáltál lógni anno arra hivatkozva, hogy rosszul érzed magad).
  • A depresszió jelei mutatkoznak rajta: fáradt, rosszkedvű, sírós, sokat alszik, nem igazán csinál semmit.
  • Negatívan kezd el otthon kommunikálni, megváltozik az öltözködése (hátrányára), a zenei ízlése. Ezek olykor simán csak a kamaszkorral jönnek, de azért nem árt résen lenni.

Iskolai kiközösítésre gyanakodsz? Tedd ezt!

1. Próbálj meg vele beszélgetni a feltűnő viselkedésének az okairól

Nem biztos, hogy célt érsz, de egy próbát megér.

2. Ha nem mondja el, fordulj az osztályfőnökéhez, és próbáld vele bizalmasan megbeszélni a dolgot

Ő az, aki napi szinten, de legalábbis hetente többször látja, és pedagógusként könnyen szemet szúrhat neki a viselkedésbeli változás, illetve a többiekkel való kapcsolatára, esetleg konfliktusaira is jól ráláthat. Feltűnik neki, ha egy gyerek sokszor egyedül ül a padban, vagy magányosan eszik a sulimenzán.

Természetesen a kérdésedre talán ő is meglepődik, hiszen a mai fiatalok nagyon leleményesek: csak akkor bántják a társukat, ha nincsenek jelen a tanári kar tagjai. Maga az áldozat sem meri kimutatni, ha fáj neki valami, és igyekszik eltussolni a problémát. Az ok egyszerű: szégyelli a dolgot, és magában keresi a hibát. Úgy érzi, neki kell megoldania, ezért nem keres segítséget, és az osztálytársainak sem mutatja ki, hogy szeretne jobban beilleszkedni. Az is megesik, hogy elfogadja a sorsát.

3. Vidd el pszichológushoz, hátha neki megnyílik

Bizony megesik, hogy a kiközösített, bántalmazott gyermekek barátoknak, ismerősöknek nem képesek megnyílni, de egy olyan szakembert, akit még sosem láttak, a bizalmukba fogadnak.

Előzd meg az iskolai kiközösítést!

Építs ki egy bizalmi hálót az otthonodban.

Ahhoz, hogy rögtön tudj segíteni, fontos, hogy tudd, mi történik vele a suliban, vagy azon kívül.

Ehhez a párbeszédhez viszont az szükséges, hogy a csemetéd maximálisan megbízzon benned, azaz tudja, hogy bármit is mesél el:

Nem adod tovább az infót senkinek

Tényleg nem, mert például ha nagyinál töltött hétvégén jön rá a lurkó, hogy mindent leadsz neki forró dróton, meginoghat a bizalom. Igen, tudjuk, hiába rokon, hadd újságolja el ő a kis dolgait a nagyszülőknek.

Valóban érdekel a mondandója

Ne csak hümmögj, érdemben reagálj a közlendőjére, tegyél fel kérdéseket is, ja és ne mobilozz, gépezz közben, csakis kizárólag rá figyelj.

Nem ítélkezel felette

Ha folyton lehordod, ne várd, hogy szívrepesve szaladjon hozzád élete történéseivel.

Biztosítod az elfogadásodról

Azaz nem őt kiáltod ki bűnbaknak, megérted az ő nézőpontját, és azt figyelembe véve próbálsz neki segíteni.

Ti is beszéljetek az érzelmeitekről otthon

Így számára is természetes lesz, hogy megnyílik előttetek.

Amikor már kész tény az iskolai kiközösítés

Lehet, hogy megszakad a szíved, vagy épp elönt a düh, de próbálj meg erős vára maradni, mert csak így tudsz számára is megfelelő, higgadt döntéseket hozni.

Támogasd őt lelkileg!

Nagyon kemény belső harcai lehetnek amiatt, ha nincs, vagy ha csak egy-két barátja van az osztályban, és a többiek levegőnek nézik, sőt mi több, kiutálják a közösségből.

Amit mondd, hidd el, mert még ha a kiközösítés egy nagyon enyhe formájáról is van szó, vagy csak félreérti, attól ő még így éli meg, ahogyan elmondja neked. Egyedül érzi magát, és sok esetben magát hibáztatja.

Mondd el neki, hogy mi lehet a motivációja a másik oldalnak, ez segít neki is jobban megérteni a társait. Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy a kiközösítő is áldozat, és csak az erejét fitogtatja. Általában mindig egy ember kezdi el egy gyengébb társuk kipécézését, és a többiek csatlakoznak hozzá.

Az iskolai kiközösítésnek is vannak fokozatai, nem mindegy, hogy mennyire durvult el a helyzet.

Lehetséges variációk:

  • nem szólnak hozzá, ha csak ő kérdez, vagy akkor sem,
  • nem játszanak vele,
  • nem ülnek mellé a padban, a menzán, az udvaron, az iskolabuszon,
  • nem hívják suli utáni programokra,
  • csúfolják, apró csínyeknek vetik alá,
  • lökdösik, a folyosón nem engedik a szekrényéhez.

Ő mennyire tehet erről az állapotról?

Nem mindig a többiekben kell keresni a hibát, lehet az ő akaratlagos, vagy akaratlan viselkedése váltotta ki a többiekből azt, hogy kizárják a közösségből. Lehet, hogy pont neki van szüksége a helyes indulatkezelés, vagy a társas szabályok elsajátítására.

Keressetek együtt ( a gyerek, az iskola, te) megoldást

Semmiképp se rendezkedj a háta mögött, mert még jobban megrenghet a bizalma feléd, na és persze az iskolában is csalódik.

Ne csinálj botrányt a suliban

Ne menj be felpofozni a fél osztályt, vagy ne adj isten ne várd a kiközösítő gyerekek szüleit a suli ajtajában baseball ütővel, mert a harag nem jó tanácsadó!

Filmezzetek

Nézzetek olyan filmeket, meséket, amik a kiközösítés témáját dolgozzák fel. Könnyebben elindul utána egy beszélgetés is.

Legyen konfliktusmentes az otthon, amennyire csak lehet

Így legalább van egy menedéke, ahol kiengedheti a gőzt, és ahol jól érzi magát. Csináljatok jópofa programokat.

Erősítsd a gyermek önbizalmát

Erre rengeteg eszköz van. Kellő önbizalommal pedig sokkal könnyebben kerekedik majd felül a problémákon.

Ha nem javul a helyzet

Természetesen a menekülés nem mindig megoldás, és semmiképp se ez legyen a legelső, ami az eszetekbe jut. Pláne mivel a barátságok jönnek mennek, a kiközösítővel akár még jóban is lehet a későbbiekben.

Ám ha az iskola, vagy a társak közömbösek a megoldás irányában, és az idő sem orvosolja a helyzetet, eredményt hozhat, ha másik iskolába íratod. Alternatíva, ha egy olyan sulin kívüli közösséget kerestek, ahol jól érzi magát, és ez ellensúlyozhatja a sulis eseményeket.

Az iskolai kiközösítéssel mindenképp foglalkozni kell, hiszen a nemtörődömség sajnos nehezen múló lelki sebeket okoz, és akár tragédiába is torkollhat.